Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu 2. Başkanı Dr. Yusuf Eryazğan “aşı konusunda bakanlığın yeteri kadar sistemi anlatmadığını ve kamuoyunu bilgilendiremediğini düşünüyoruz” dedi.

AHEF olarak başından beri merkezi bir sistemle aşı merkezleri üzerinden kişilerin sms ile kamu spotu ile bilgilendirilerek buna yönelik yayınlarla aşı konusundaki kafa karışıklığının ortadan kaldırılacağını Sağlık Bakanlığı’na iletmiştik. Ama bu konuda bakanlık gerekli adımları atmadı diyen Dr. Yusuf Eryazğan; “özelikle aile sağlığı merkezlerinde kişilerin kayıtlı olduğu aile hekimleri çeşitli nedenlerle yapılan başvurularda bunu sorgulayarak nedenlerini araştırıyorlar. Burada en önemli etken aşının etkinliği noktasındaki kafa karışıklığının vatandaşa yansımış olmasıdır. Ayrıca bu kişiler ilçe sağlık müdürlüklerince de aranarak sebepleri sorgulanıyor” dedi.

Dr. Eryazğan, 65 yaş üzeri yaş grubunun birçok kronik hastalıklarının olması, ağır hasta vaka sayısındaki artış yönünde kendilerini korkuttuğunu, aşı olmayan her 65 yaş üstü vatandaşımız çok büyük bir risk altında olduğunu belirtti. “Özellikle vaka sayılarının arttığı bu dönemde normalleşmeyle beraber bu vatandaşlarımızın toplum içine tekrar karıştığını, toplu alanlarda bulunduğunu düşünürsek büyük bir sorun bizi bekliyor demektir. Bu noktada aşının koruyuculuğu ön plana çıkıyor ki şu an yapılan aşının ağır hasta ve yatış oranını %80-%90 oranında engellediği çalışmalarda gösterilmiştir. Buradan toplumun %70’inin en az iki doz aşı olması gerektiği ortay çıkıyor.”

Toplum bağışıklığının kazanılması aşının bu hızla gitmesi durumunda ancak 2022 başlarında olabileceğini söyleyen Dr. Eryazğan, bu beklenti yerine gelebilir ancak burada çıkacak mutasyonlar ve toplumun bir kısmının aşılanması bir kısmının asışız olması hem vaka hasta sayılarını artıracak hem de ölüm sayılarına yansıyacaktır dedi. “Aşı tedariki artırılmalı ve sadece aile sağlığı merkezleri değil, hastanelerde açılan on binlerce aşı odası aktif bir şekilde devreye sokulmalı. Veya AHEF olarak başından beri önerdiğimiz aşı merkezleri kurulmalı ki bu orana 3 ay içinde ulaşalım.”

65 yaş altında aşı olmama oranının yüzde 9 olduğuna dikkat çekerek bunun birçok faktöre bağlı olduğunu, konunun direk aşı karşıtlığı ile ilgili değil de aşının faydalarını bilmemekle ilgili olduğunu vurgulayan Dr. Yusuf Eryazğan, “bu konuda Bakanlığın yeterince bilgilendirme yapmaması büyük eksiklik. Bunu biliyoruz çünkü görüştüğümüz hastalarımızın geri dönüşleri bu şekilde” dedi.