Kırmızı Benim Yaşam Ve Savaş Rengim.

Merhaba Kadınım dergisinden ben Aslı,  Şevval Başalan ile sizler için sohbet ettik. Soru sormak yerine Sevgili Şevval Başalan anlattı. Bende yazdım… Gerçekten çok ilginç bir sohbet oldu bazen güldük, bazen hüzünlendik. Yine aynısı oldu; Uzaktan tanıdığımız bir çok insan konuştukça tanıdıkça aslında bambaşka biri olarak çıkıyor karşımıza Hikayeler çok benzese de birbirine, sonuçları ve kişiye bıraktıkları hep farklı.

Kendimi farkına vardığım günden beri resim çiziyorum. Geçmişten günümüze kendimden bahsetmem gerekirse sanatım ile her zaman bir bütün oldum. Eğitim öğretim hayatımı tam burslu olarak tamamladım liseyi Avni Akyol GSL, lisans ve lisansüstü eğitimimi Yeditepe Üniversitesi Plastik Sanatlar ve Resim bölümünde tamamladım tezimi ‘Sanatçının Psikolojik Acısı ve Eserleri Üzerine’’ yazdım.

Akademide ve çağdaş sanatta ve en önemlisi de hayatta yalnızca kendim olarak var oldum. GAK, Meme Kanseri Farkındalık Sergisi, Muallak, Katarsis ve şuan Bedri Baykam’ın Sanat Galerisi olan Piramid Sanat Galerinde ‘’ZİYAFET’’ isimli sergim devam etmekte. Bu sergi kadın hakları açısından önem arz etmekte. Birçok yurtiçi ve yurtdışı önemli sergiler ve projelere katılım sağladım. Çalışmalarımı kendi atölyemde büyük bir aşk ile gerçekleştirmeye devam ediyorum.

Hayata bakış açım, geleceğe yönelik yapmak istediklerimden de bahsedeyim kısaca; hayat biz planlar yaparken başımıza gelenler klişesine inananlardanım. Kalıcı olup iz bırakmak bir sanatçı için en önemli unsurlardandır. Bende kendi kariyer ve planlarımı özgün ve kalıcı olmak adına yapıyorum. Bunların yanı sıra iç huzuru sağlamak en önemlisi elbette.

Geleceğe yönelik düşüncelerimde Türkiye mi? Yoksa Dünya mı? Diye seçim yapmam gerekirse tercihim ne olur diye sık sık düşünürüm. Şöyle bir tablo çıktı karşıma ben ikisini de seçmişim. 😊

Şevval Başalan sanatçı mesleği gereği başarılı bir Şevval Başalan takip ediyorsunuz… Açıkçası mesleğim ve onu üretme şeklim ile ilgili çok cesur, cüretkar ve özgün olduğum söyleniliyor. Yurtiçi ve yurtdışı basın kaynaklarında tüm röportajlar ve yorumları görebilirsiniz. Tabi bu eleştiriler beni mutlu ediyor.

Medyadan da takip edildiği kadarı ile birçok sosyal sorumluluk projelere de sahiplenmek istediğim belli oluyor. Ülkemizde, sahipleneceğim sosyal sorumluluk projelerinde; gerek kız çocuklarının eğitim masrafları olsun gerek ise kamu yararına çalışan gönüllü vakıflar için ve zor hastalıklar ile mücadele eden kardeşlerimiz için elimden gelen her türlü desteği şimdiye kadar yaptım ve yapmaya devam edeceğim.

Geçmişte yaşanan Pandemi ve son yaşanan deprem felaketi süreci maddi ve manevi çok yıpratıcı olduğunu düşünürken, bir yandan da bir sanatçı için pandemi nin ve bilinmezliğin ortasına atılmak ve kısıtlanmak tabikî de üretim süreci açısından körükleyici oldu. Sanat zorluklar arasında bambaşka bir yol açıyor kendisine. Doğal afet konusunda ise birlik beraberlik içerisinde olmak ve bu felaketi yaşayan insanlarla iç içe olup birlikte yaraları sarmak kötü durumlarda hemen birlik ve beraberlik içerisinde olduğumuzu hissettirdi bu durum manevi değerler anlamında yüreğimizde yeni ümitler yeşertti.

Hep sorarlar ya genelde giyim tercihinizde renk ve tarz nedir? Diye, bu soru makyaj tercihlerimde de önüme hep çıkar. Bu soruya  belki aykırı gelebilir, ruhum ne istiyorsa onu giyiyorum örnek vermek gerekir ise karar veremediğim zaman farklı iki ayakkabı giymekten çekinmiyorum… 😊 Makyaj olarak sadece kırmızı ruj tercih ediyorum kırmızı benim yaşam ve savaş rengim.

Bana dışarıdan bakan, beni örnek almak isteyen kişilerin gözünden güzel, güçlü, hırslı kadın yansıması olarak değerlendirebiliriz; Örnek alınması gereken yaşama hayata ve tüm kötülüklere ve acılara rağmen “show must go on” ruhuna sahip olmam çok önemli. Geri kalan her şey insanın şahsi tekamülünde. Hayat zaten sizi olmanız gereken kişi yapıyor

Hep söylerler Fit bir duruş ile altın oran bir bakış sergiliyormuşum. Bunun karşılığı Sağlıklı beslenmeye çalışıyorum. onun dışında sporcu kimliğim var. Kickboks, fitness, pilates, zumba , yoga gibi branşlarda eğitimlerim var.

Çocuk ruhlu olduğum söylenir. Doğrudur. Çocukluğuma dair özlediğim bir şey yok maalesef fakat içimdeki çocuğu mutlu etmesini de bilen birisiyim.  

Geçenlerde aklıma takıldı.  Bir şeyin orijinaline sahip olsam, o ne olurdu? Dedim kendi kendime, sonuç; herkes bir şeyin orijinaline sahip oda kendi özü, kendi ruhu onu nasıl yoğurup nasıl şekil vereceği kendisinin elinde. O zaman orijinal olursun. 😊

Hayatın basit zevkleri arasından asla vazgeçemeyeceğim gece çikolata yemek 😊 Türk kahvesi ve uyku.

Bir teknem olsaydı adı “Karga” olurdu çünkü beni tanıyanlar bilir bu zamana kadar farklı dönemlerde ve özellikle sergilerimi açmadan önce bulduğum 3 tane kargam oldu. Bunların 2 si yaralı 1 i ise yavru idi onları iyileştirip uçurmak bana farklı deneyimler kazanmıştı hatta biri ile 12 ay boyunca aynı evde yaşadım. Omzumda dövmesi var. Eserlerimde yansımaları var uğur getirdiğine inandığım için karga olurdu…

Gün içinde rahatlamak ve kendimi bütün streslerden arındırmaya bir saatim olsa ne yaparım dediğim ilk aklıma “meditasyon” yapmak geliyor.   

Geçenlerde vitrinden bir saat bakıyordum. Bir sürü saat var bunların hepsini saat kaçta durmasını isterdim diye düşündüm 06:49 çünkü her sabah 6.50 de uykum açılıyor. 😊

 Şimdi de bir oyun oynayalım istersen. “Olsam, Olsam Ne olsam?”

İstanbul’da bir semt olsam?

Tuzla olurdum tüm hayat hikayem ve bana kattıkları için minnettarım.

Bir yemek olsam? 

Tavuklu sezar salata bayılıyorum.

Bir renk olsam?

Kırmızı olurdum gayet net hayati hem ilkel duygulara hitap eden hem de çağdaş…

Bir hayvan olsam?

Panter olurdum. Seksi, Güçlü, Gizemli…

Bir müzik makamı olsam?

Nihavent makamı olurdum. Büyükannemi hatırlatıyor. 😊

Bir slogan olsam.

Başkasını doğurabilecek gücü olan kadın kendini doğurabilecek kudreti farkına varmalı…

Ve elbette son olarak teşekkür etmek istediklerim var;  İstStarMag ve kadinim.online  dergisine, tüm emeği geçenlere, bu anlattıklarımı yazıya döktükleri ve yayınlayacakları, için çok teşekkür ediyorum.

Gerçekten çok keyif aldım… Anlatırken bazen güldüm, bazen hüzünlendim her şeyi sizlerle dürüstçe paylaştım. Sevgiyle kalın… Sergime bekliyorum… 😊