Burcu Kolcu

Çocuk Gelişimci, Yazar

Dans kelimesi köken olarak Fransızca (danse) Arapça (raks) anlamlarına gelmektedir. Dans tüm vücudun müzik ritmi eşliğinde estetikle birlikte çalıştırılabildiği bir gelenek, sanat, tedavi şekli ya da sadece bir ifade şeklidir.

Dansın sistemleştirilerek bir kol haline gelmesi 1789 Fransız Devrimi’ne dayanıyor. ‘’Country’’ dansı ile başlayan bu furya beraberinde ‘’kadril’’, ‘’vals’’, ‘’polka’’, ‘’tango’’, ‘’baston’’ ve ‘’two step’’ gibi birçok dans çeşidini de getirdi. Toplumlar, kendi kültürlerine ve müziklerine uygun dans türleri geliştirerek bu anonim sanatın bilinçli bir şekilde ilerlemesini sağlamışlardır.

Bizim ülkemizde de ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk dansa çok özel önem vermiştir. Zeybek, horon gibi halk oyunlarımızda kültürün önemli bölümünü oluşturmuştur. Milli geleneklerimiz danslarla yaygınlaşıp diğer ülkelerce tanınmasını sağlanmıştır. Dans ve müzik evrenseldir ve her kültürde farklı özellikler taşımıştır.

Şimdi birde dansa çocukların dünyasından bakalım isterim.

Bir çocuğun dünyasında oyun oynamak nasıl 1.sıradaysa, dans etmek ve hareket 2.sıradadır. Dans etmek çocuklarda fiziksel gelişimi destekler. Dans etmenin en büyük faydalarının en gözle görülür olanı fiziksel gelişimdir.

Vücut esnekliliğinin ve dayanıklılığının artması önemli fiziksel unsurlardandır. Dans etmek çocuklar için sosyalleşmede de büyük katkı sağlar.Çocukların motor becerilerini geliştirir, psikolojilerini olumlu yönde etkiler, dikkat ve odaklanma sürelerini artırır, yaratıcılıklarını kuvvetlendirir, öz güveni güçlendirir, hafızalarını güçlendirir, kas gücü ve esneklik kazandırır.

Kas iskelet sistemi ve sinir sistemine doğrudan etki ederek iyileşme sağlayan

dans terapisi; osteoporoz, demans, depresyon ve öfke kontrol süreçlerinde olumlu etkiler yaratmaktadır.

Siz kıymetli ebeveynler çocuklarınızın ilgisini çekebilecek farklı dans stillerini tanıtabilirsiniz Örneğin bir çocuk hip-hop danstan hoşlanmasa bile baleyi çok sevebilir. Bu yüzden sevecekleri dans türünü bulana kadar denemekte fayda var. Çocukların en sevdiği aktivite, tabii ki oyun oynamak hepimizin bildiği gibi ama dansı oyunlarla bir araya getirme bu noktada etkili bir yöntem olabilir.

Örneğin, “müzik durunca dur” oyunu ya da koreografi üretme gibi oyunlar oynayabilirsiniz. Çocukların sevdiği müzikleri kullanarak dans etmeyi daha eğlenceli hâle getirebilirsiniz. Hatta evde birlikte çocuk zumbası deneyebilir oldukça keyifli bir şekilde hem dans hem sporu beraberinde yapabilirsiniz.

Sonuç olarak ne diyoruz hep birlikte; o zaman renk, o zaman dans.

DANSLA KALIN, SAĞLICAKLA KALIN…

ÇOCUK GELİŞİMCİ, YAZAR

BURCU KOLCU