Burcu Kolcu

Uluslararası İlişkiler Uzmanı, Çocuk Gelişimci, Yazar

Uzunca bir tatilin ardından okulların açılmasına kısa bir zaman kaldı ve elbette her veli gibi her aile gibi siz de çocuğunuzun okul hayatında mutlu ve uyumlu olmasını istiyor aynı zamanda da başarıyı yakalamasını diliyorsunuz.

                         İlkokula hazırlık için neler yapmalıyız?

Çocuğunuz ilkokula başlamadan önce mutlaka bir okul öncesi eğitim kurumuna gitmelidir. Fakat böyle bir şansınız olmamışta olabilir belki de evde ek kaynaklarla desteklemişte olabilirsiniz ama yine de sonuç olarak sadece renkleri sayıları biliyor birçok şeyi yapabiliyor diye bu okula hazır olduğunu göstermeyebilir.

  • Çocuğunuz neden -sonuç ilişkisi kurabiliyor mu?
  • Kendini fiziksel ve bilişsel ifade edebiliyor mu?
  • Problem çözebilme yeteneğine sahip mi?
  • Öz bakımını tek başına gerçekleştirebiliyor mu ?

Bu geniş ve çok renkli yelpazede birçok beceri barınıyor ve sadece bazı özellikler okula hazırbulunuşluk için yeterli değildir. Bunun için çocuğunuz ilkokulda zorluk yaşamadan önce sizin onu Metropolitan Okul Olgunluğu testine dahil etmenizi öneririm. Okul olgunluğu ile birlikte disleksi tespitinin de yapılması oldukça önemli.

Bir de diğer kademelerde devam eden öğrenci ve ilkokul, ortaokul ya da lise kademesi de okul değişikliği gerçekleştirmiş ise;  Okulu birlikte ziyaret etmenizi, öğretmeni ve okul çalışanları ile çocuğunuzu tanıştırmanızı okul alışverişini eğlenceli hale getirerek birlikte yapmanızı çocuğunuzu sosyal ve duygusal olarak okula hazırlamanızı, sosyal ortamlarda iletişim kurmasını desteklemenizi, kendine ait okul eşyalarının sorumluluğunun bilincinde olması gerektiğini akranlarına karşı saygı sevgi içerisinde olması gerektiğini anlatmanızı arkadaşlıkların emek istediğini kolay kurulamayacağı gibi kolayda bozulmaması da gerektiğini iletmenizi öneririm.

Malum yaz koşulları dolayısıyla geç yatıp geç kalkma durumlarını okula başlamadan düzenli bir hale getirmeyi saatleri şimdiden okula göre düzenlemeye başlamanızı okul hastane askeriye gibi yerlerin topluma açık ve kalabalık yerler olması dolayısıyla aslında birçok virüse de açık olduğu boğaz enfeksiyonu, döküntü hastalıkları, zatürre, soğuk algınlığı grip gibi hastalıklara yakalanabilme durumlarının fazla olması sebebi ile protein ve karbonhidrattan dengeli sebze meyve ağırlıklı beslemenizi

Yaş grubu ve kademe ayırmaksızın ayrıca görme ve işitme testlerini sağlık kontrollerini yaptırmış olarak okula göndermenizi tavsiye ederim.

Okula geri dönüş çocuğunuzda mutlaka bir kaygı oluşturacaktır ve çocuğunuzun ilk günlerden okula uyum sağlamasını da beklemeyin onlara karşı anlayışlı ve sakin olun çünkü koca bir yaz tatilini kendi kurallarına göre yaşayarak geride bıraktılar. Öğretmen ve yöneticilere bu konuda anlayışlı olun tekrardan okul kurallarına adapte etmek düşündüğünüz kadarda kolay olmayabilir ama onlar profesyoneller olarak mutlaka bir çözüm bulacaklardır.

Öğretmeninize güvenin ve sabırlı olun. Tüm öğrencilerimize yeni dönemde başarılar diler tüm ebeveynlerimize de verecekleri emeklerden ötürü şimdiden dönem sonuna kadar şampiyonluklarını kutlarım. Son olarak da sizi bazen dinlemedikleri için üzülmeyin derim çok iyi birer izleyici olduklarından  tüm olumsuz davranışlarınızı da izleyecekleri için üzülün çocuğunuzun olmasını istediğiniz bir yetişkin gibi davranmaktan vazgeçmeyin sağlıkla kalın.

Burcu Kolcu

Uluslararası İlişkiler Uzmanı, Çocuk Gelişimci, Yazar