İnşaat sektörünün beklentisi ve güveni yükseldi…
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2021 Ocak Ayı Raporu’nu açıkladı. Geçen yıla kıyasla ocak ayında Beklenti Endeksi’nde hissedilebilir bir artış yaşandığına, aynı zamanda Güven Endeksi’nin de yükseldiğine işaret eden Rapor, inşaat faaliyetlerinde mevsimsel bir yavaşlama yaşandığını gösterdi.
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektöründeki ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir süre içinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergelerden biridir.
THBB, her ay merakla beklenen Hazır Beton Endeksi’nin 2021 Ocak Ayı Raporu’nu açıkladı. Rapora göre normalleşme adımlarından sonraki süreçte uzun zamandır eşik değerin üzerinde seyreden Faaliyet Endeksi’nde bir miktar gerileme yaşanmıştır. Güven Endeksi ise haziran ayındaki seviyesine ulaşarak uzun zamandan sonra ilk kez eşik değeri aşmıştır. Beklenti Endeksi de 2020 haziran ayındaki en yüksek değerine gelerek önemli bir yükseliş kaydetmiştir.
Hazır Beton Endeksi Ocak Ayı Raporu verilerine göre geçen yıla kıyasla ocak ayında Beklenti Endeksi’nde hissedilebilir bir artış göze çarpmaktadır. Aynı zamanda Güven Endeksi de yükselmiştir. Faaliyet Endeksi’nde ise geçen yıla göre düşük oranda bir gerileme yaşanmıştır. İşlerdeki mevsimsel yavaşlamaya rağmen sektörün hem beklentisi toparlanmış, hem de bunun ötesinde duyulan güven düzeyi oldukça yükselmiştir.
“Sektördeki beklenti ve güven düzeylerinin yüksekliği 2021 yılı için ümit vadediyor”
Raporun sonuçlarını değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Ocak ayı raporumuz, geçen yılın aynı ayına kıyasla inşaat sektörünün beklentisinde hissedilebilir bir artış yaşandığını ve sektörde güvenin de yükseldiğini ortaya koymuştur.” dedi.
2021 yılı için değerlendirmelerde bulunan Yavuz Işık, “Konut fiyatlarında gerçekleşen 2020 yılındaki ciddi artış, inşaat maliyetlerindeki %23’lük yükselme, yüksek faiz neticesinde ipotekli satışlardaki azalma ve mevcut konut stokunun fazla olması gibi etkenlere rağmen sektördeki beklenti ve güven düzeylerinin yüksekliği, 2021 yılı için ümit vadetmektedir.” diye konuştu.
Hazır Beton Endeksi hakkında
Söz konusu endekslerin oluşturulmasına esas teşkil eden anket ile firmalara 9 soru soruluyor. Her bir endeksin değeri 100’ün altında ya da üstünde olmasına bağlı olarak yorumlanıyor. 100’ün üzerinde olması durumunda önceki aya ait faaliyetin ya da gelecek döneme ilişkin beklentinin olumlu yönde geliştiği yorumu yapılıyor. Türkiye genelinde her ay hazır beton üreticileri ile gerçekleştirilen çalışmada 3 farklı endeks türetiliyor.
Hazır Beton Faaliyet Endeksi ile hazır beton firmalarının geçmiş bir aylık faaliyetlerinin sonuçları, Hazır Beton Güven Endeksi ile hazır beton sektöründe faaliyet gösteren teşebbüslerin, ekonomi ve sektöre yönelik duydukları güven seviyesi, Hazır Beton Beklenti Endeksi ile hazır beton firmalarının önümüzdeki üç aylık dönemde faaliyetlerinin hangi seviyede olacağına ilişkin beklentiler hakkında bilgi ediniliyor. Hazır Beton Endeksi ile endekslerin tümünü içeren bileşik endeks elde ediliyor.
Türkiye Hazır Beton Birliği hakkında
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), 1988 yılından beri güvenli ve dayanıklı yapıların inşası amacıyla standartlara uygun beton üretilmesi, tekniğine uygun beton uygulamalarının yaygınlaşması ve ülkemizde kaliteli, dayanıklı, yüksek dayanım sınıflarında beton kullanılması için uğraş veren mesleki bir kuruluştur.
THBB, Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve Beton Sürdürülebilirlik Konseyi (The Concrete Sustainability Council) üyesi; Beton Sürdürülebilirlik Konseyi “Bölgesel Sistem Operatörü”dür. THBB’ye üye olacak şirketlerin bütün hazır beton tesislerinde standartlara uygun üretim yapması, THBB Kalite Güvence Sisteminin (KGS) sürekli habersiz denetimlerine tabi olarak KGS Uygunluk Belgesi alması, uygun laboratuvar bulundurması, teknik, çevre, iş sağlığı ve güvenliği, yasal ve etik kriterleri eksiksiz yerine getirmesi zorunludur.
Bir cevap yazın