TEGV’in, Türkiye’nin önde gelen iş insanlarından ve miras bağışçısı Nirun Şahingiray anısına gerçekleştirdiği 4. Uluslararası Nirun Şahingiray Eğitim Forumu, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, eğitimciler ve akademisyenlerin katılımıyla bu yıl 22 Mayısta açılış konuşmaları ve paneller; 24-28 Mayıs tarihleri arasında paralel oturumlarla çevrimiçi etkinlik olarak gerçekleşecek. 

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), 2008 yılında vefat eden ve tüm mirasını Vakfa bağışlayan Nirun Şahingiray’ın adını ve anısını yaşatmak için düzenlediği Uluslararası Nirun Şahingiray Eğitim Forumu’nun bu yıl dördüncüsünü gerçekleştiriyor. 22 Mayıs Cumartesi günü yapılacak forum, sivil toplum kuruluşları temsilcilerini, eğitimciler, uzmanlar ve akademisyenleri bir araya getirerek, eğitim alanındaki yenilik ve gelişmelerin tartışıldığı bir platform oluşturmayı amaçlıyor.

İlk olarak 2013 yılında gerçekleştirilen Uluslararası Nirun Şahingiray Eğitim Forumu’nun bu yılki ana teması, ‘21. Yüzyılda Değişen Öğrenme Kültürü- Değişim hiç bu kadar gerçek olmamıştı’ olarak belirlendi. Pandemi nedeniyle çevrimiçi etkinlik olarak yapılacak forum, TEGV Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Özinci, TEGV Genel Müdürü Sait Tosyalı ve protokol katılımcılarının açılış konuşmalarıyla başlayacak. 

Eğitimin geleceğini mercek altına alan konuşmacılar

22 Mayıs’ta gerçekleştirilecek Forum’da, Wix Education’da Öğrenme Tasarımı ve Topluluk Lideri olarak görev yapan Saskia Leggett ile yaratıcı ve anlamlı öğrenme deneyimleri tasarlayan Mariana Tamashiro ‘Yaratıcı Toplumlar Yetiştirmek’; dünyada veri odaklı yapay zeka teknolojisinin önde gelen çözüm sağlayıcılarından biri olan Riiid Lab’de Öğrenimde Eşitlikten Sorumlu Başkan olarak görev yapan Jim Larimore ‘Eğitimde Fırsat Eşitliği: Yapay Zeka Çözüm Olabilir Mi?’; 20 yılı aşkın süredir eğitimci ve eğitim yöneticisi olarak görev alan, liderlik ve liderlerin geliştirilmesi konusunda Türkiye’nin birçok ilinde konuşmalar yapan ve eğitimler düzenleyen Kayhan Karlı ‘Dijital Çağın Çocukları İçin Kadim Yetkinlikler’; San Francisco Bölgesi’nde sanat, bilim ve teknoloji keşiflerini yapım ve tamir yoluyla desteklemek için kaynaklar geliştiren bir yaratıcı tasarım stüdyosu olan Wonderful Idea Company’nin kurucu ortağı ve lider eğitimcisi olan Ryan Jenkins ‘Yaratıcı Öğrenme’; eğitim, uluslararası kalkınma, hayırseverlik ve teknoloji sektörlerinde bugüne kadar pek çok fayda sağlayan, dünya çapında saygın bir lider olan Vikas Pota ‘Pandemi Sonrası Eğitim’ başlıklarında birer sunum yapacak. 

İki panel düzenlenecek

4. Uluslararası Nirun Şahingiray Eğitim Forumu kapsamında ayrıca iki panel düzenlenecek.

 ‘Öğrenme ve Teknoloji- Neredeyiz; Nerede Olmalıyız; Nelere Dikkat Etmeliyiz?’ başlıklı panelde, Khab Akademi Genel Müdürü Alp Köksal moderatörlüğünde panelistler, Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Şirin Karadeniz, ENKA Okulları Müdür Yardımcısı ve Teknoloji Koordinatörü Hakan Umutlu, kurumlara eğitim ve danışmanlık hizmeti veren ETZ Akademi’nin kurucusu   Işıl Boy Ergül ve Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Teknolojileri Yüksek Lisans ve Doktora program koordinatörü Dr.  Yavuz Samur konuya ilişkin görüşlerini paylaşacak. 

 ‘Sosyal Duygusal Öğrenme- Gereksinim, Kapsam ve Uygulamaları’ konulu ikinci panel ise Boğaziçi Üniversitesi Temel Eğitim Bölümü’nden Doç. Dr. Mine Göl Güven’in moderatörlüğünde gerçekleşecek Panelin katılımcıları, ‘Değerler Eğitimi: Eğitimde Farklılık ve Katılım Hakkı’ kitabı yazarlarından olan Melda Akbaş, YÖM Okulları’nın Akademik Koordinatörü Barış Sarısoy, Sosyal Pedagog Cavit Yeşildağ ve TÜSİAD Genel Sekreteri Ebru Dicle olacak.

Forumun ardından 24 – 28 Mayıs tarihleri arasında paralel oturumlarda dijtal oyun üretme, dijital sanat, çocuklar için felsefe ve daha bir çok yenilikçi içerikle 15 atölye gerçekleşecek. 

4. Uluslararası Nirun Şahingiray Eğitim Forumu hakkında detaylı bilgi ve kayıt için https://tegv.org/ns/2021/ adresi ziyaret edilebilir.

NİRUN ŞAHİNGİRAY KİMDİR?

1928 yılında İzmir’de, Kırım Hanlarının soyundan gelen bir ailede doğan Nirun Şahingiray, seksen yıllık ömrü süresince birçok başarıya imza atmış önemli bir iş insanıdır. Kurduğu şirketler Türkiye’de alanlarının öncüsü olmuş, dünya liderleriyle ortaklıklar oluşturmuş, on yıllar boyunca otomotiv yan sanayisini şekillendirmiştir.

2008 yılında aramızdan ayrılan Nirun Şahingiray, mirasını Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na bağışlamıştır. Bu önemli bağış sayesinde Vakıf varlığını uzun yıllar sürdürebilecek ve ‘Nirun Abi’nin çocukları, ona ve onun özlediği Türkiye’ye layık bireyler olarak yetişecektir.

Bu başarılı iş insanının birikimini, Türkiye’nin eğitim konusunda yardıma en çok ihtiyaç duyan çocuklarına destek olan ve onlara çağdaş bir yaklaşımla, çok yönlü bir eğitim desteği sağlayan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na bağışlaması, Şahingiray’ın uzak görüşlülüğünü, yüce gönüllülüğünü, çocuk sevgisini ve memleket aşkını kanıtlamaktadır.