Türkiye’nin İlk Sürdürülebilir Yaşam Köyü Nefes Almak İsteyenlerle Buluştu…
21. yüzyılın örnek insan yerleşkesi olarak nitelendirilen Nefes Assos, merakla beklenen lansman etkinliğini, tarihi Fişekhane’de düzenlediği toplantı ile gerçekleştirdi. Türkiye’nin ilk sürdürülebilir yaşam köyü olarak, 21. yüzyıl tehditlerine karşı imkanları ile cevap veren sosyal bir sığınak niteliği taşıyan Nefes Assos; kurucuları Dr. Önder Halisdemir ve Nevra Halisdemir ile birlikte Mimar Han Tümertekin, Dr. Ayşegül Çoruhlu, Bureau Veritas, Sigma Mühendislik, Komşuköy ve Sibel Senna Yılmazer gibi alanının en iyi isimlerinden oluşan takım liderliğinde hayat buluyor.
Duyurulduğu günden bu yana, ekolojik yaşam arayışı içinde olanların referans noktası olan Nefes Assos, lansmanını pandemi koşulları sebebiyle YouTube üzerinden gerçekleştirdi. Nefes Assos’un takım üyelerinin katıldığı lansman takipçilerinin katıldığı bir Nefes terapisi ile başladı ve Ahu Özyurt moderatörlüğünde takım üyelerinin projeye katkılarını anlattığı bir açık oturum şeklinde devam etti. Nefes vizyonu ve gustosunun çıktıları olan sosyal ve fiziki değerler bütünü, tüm detaylarıyla izleyicilerle paylaşıldı. Sürdürülebilirliği, tüm alt ve üst yapıları kapsayacak şekilde; kendine yeten, tarım faaliyetleri, yenilenebilir enerji ve su kaynakları, atık yönetimi, sosyal ve ekonomik döngüler gibi konularla tanımlayan Nefes Assos, 21. yüzyıl insan yerleşkesi olarak kendi alanında bir ilke imza atıyor. Türkiye’nin ilk sürdürülebilir köyü olarak tasarlanan projede yaşam, 2022 yılında başlayacak.
“Nefes’in beyaz sayfasında buluşacaklar”
Sürdürülemez hale gelen metropol yaşamına, sürdürülebilir, kendine yeten ekolojik bir yaşam seçeneği oluşturduklarının altını çizen Nefes Assos kurucusu Dr. Önder Halisdemir, “Nefes Assos, dünyadaki iyi bilgi ve örneklerden yararlanarak, dünya mirası olan, Aristoteles’in M.Ö.3.yy’da felsefe okulu kurduğu antik kentin karşısında 21.yy olanakları ile kurulan, örnek bir yerleşim olarak kurgulandı. Birleşmiş milletlerin sürdürülebilirlik tarifi olan ekolojik, sosyal ve ekonomik döngüleri somutlaştırarak kendinden sonraki yerleşimlere açık kaynak olarak sunacağı Nefes Assos Standartlarını da geliştirmektedir. Ekolojik yerleşimler için Çanakkale’den dünyaya seçkin bir örnek kazandırmak ve yolu bizden sonrakiler için kolaylamak istiyoruz. Bu sebeple proje yönetimi ve standartları oluşturma işini de multidisipliner takımımızın üyesi Bureu Veritas’a verdik. İnsanoğlunun alternatif yaşam arayışında Mars seçeneğine çok vakit var. Dünyamızı daha yaşanabilir bir yer kılmak hepimizin sonraki nesillere borcu. Nefes Assos yatırımlık değil yaşamlık, yeni bir ara konak değil bir varış noktası olarak hayata geçiriyoruz” dedi.
Nefes Assos’taki yeni yaşamı anlatan Halisdemir, “Ekolojik yaşamların en zayıf tarafı sosyal yaşam olurken, Nefes’in en güçlü yönü, yaşlılık zamanında da devam edecek sosyal kulüp havasında oluşturduğumuz sosyal sürdürülebilirlik. Bunun için birçok mekanizma oluşturduk. Diğer yandan, köy sakinlerinin sosyal ve kültürel uyumu en önemli kriterimiz. Ev alma komşu al sözü ne kadar da doğru ve içinin doldurulması ne kadar özen istiyor. Nefesin beyaz sayfasında buluşacak köy sakinleri; farklı geçmişlerin, ortak değerlerin ve benzer hayallerin insanları olacak” şekilde belirlenecek dedi.
Takım üyeleri Nefes’i anlattı
Nefes Assos’un dünyaca ünlü mimarı Han Tümertekin, projede yapıların insana hizmet ettiğini, bulunduğu bölgenin elementleriyle iç içe zamansız bir yapı olarak köyü kurguladıklarının altını çizdi. Tüm seçimlerin sağlıklı yaşama uygun olması konusunda danışmanlık veren ve projedeki Köy Enstitüsü programlarına destek veren Dr. Ayşegül Çoruhlu; yaşam alanlarının fiziki ortamının bütünsel sağlık anlamında önemli olduğunu, kaliteli bir yaşam deneyimi için her ayrıntının önemli olduğunun ile altını çizdi. Nefes Assos’ta GDO’suz, hormonsuz ve kimyasal kullanılmadan, geleneksel doğal tarım alanlarının bulunacağını belirten Komşuköy kurucuları Özden Akyıldız ve Uğur Akyıldız; köyde uzman çiftçilerin emeği ile hasat zamanlarında hane başına 6 kiloya varan taze ürün elde edileceğini söyledi.
Köyün mühendislik alanındaki özelliklerini anlatan Sigma Mühendislik Genel Müdürü Abuzer Sarı, yüksek mühendislik ile enerji verimliliği fazla, yenilikçi, sürdürülebilir, çevreye saygılı bir proje gerçekleştirdiklerini belirtti. Projenin peyzaj direktörü Sibel Senna Yılmazer; Nefes Assos’un bulunduğu bölgenin iklim ve lokal bitki kültürüne uygun, ürün veren, doğal bir peyzaj gerçekleştirileceğini vurgularken, tüm projenin yönetimini üstlenen Bureau Veritas adına Osman Hisarcıklıoğlu;Nefes’in alanında dünyanın sayılı projelerden biri olduğunu vurgulayarak, 190 yıllık geçmişi ile Bureu Veritas için de ilkleri barındırdığını tüm sürecin yönetimini üstlendiklerini ve dünya know-how’ıyla iyi bir örnek oluşturulduğunu ve sonraki yerleşimlere örnek olması için N.A.S. standartları konusunda beraber ilerlediklerini de ekledi.
Avrupa Birliği’nden hibeye hak kazandı
Avrupa Birliği’nin Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kriterleri (IPARD) kapsamında hibe almaya layık görülen Nefes Assos’ta her adım; 190 yılı aşkın deneyimi ile 140 ülkede faaliyet gösteren ve test, gözetim, belgelendirme hizmetlerinde dünya lideri Bureau Veritas danışmanlığında yürütülüyor. Projenin her basamağı; kalite, sağlık, güvenlik, çevre koruma ve sürdürülebilirlik anlamında uygulanabilir standartlara, düzenlemelere ve şartnamelere uygunluğu test edilerek gerçekleştiriliyor.
21. yüzyılın örnek insan yerleşkesi
Nefes Assos, Assos’ta, metropole 4 saat sürüş uzaklığında, 62 dönüm büyüklüğünde; antik kent ve deniz manzaralı bir tepede, kendi tarımını uzmanlar eliyle gerçekleştiren, enerji ihtiyacını güneşten elde eden, suyu yeniden kullanan, içinde sürekli atölyelerin ve çevre gezilerinin düzenleneceği bir Köy Enstitüsü’ne sahip olan, 21. yüzyılın örnek insan yerleşkesi olarak planlandı.Sosyal donatılar olarak; içinde kahve, pazaryeri ve köy meydanı gibi yapıları ile 50 haneli, yeni yaşam vizyonunu sürdürülebilir değerler kapsamında yoğuran bir köy. İçinde köy hizmetlerini yönetmek ve hanelerin gerektiğinde hizmet alabileceği 20 odalı bir deneyim otelini ve SPA house barındıran proje, yaşlılıkta da sürdürülebilir ekolojik yaşamdan kesintisiz faydalanılmasını öngörüyor.
Kendi enerjisini üreten, atık ve karbon ayak izinde sıfırı hedefleyen ilk yerleşim birimi
Nefes Assos, kendi enerjisini fotovoltaik güneş enerjisi sistemleri ile üreten, atık ve karbon ayak izini sıfırlama hedefli bir köy olarak öne çıkıyor. Otomobiller için hızlı şarj istasyonları da köyde bulunacak.
Bir cevap yazın