KriptoVeteran ekibi yükselen kripto para sektörünü yorumladı…
On üçüncüsü gerçekleştirilen KriptoVeteran buluşmalarında, kripto para piyasalarına dair merak edilenleri, Erkan Öz, Cemil Şinasi Türün ve İsmail Hakkı Polat BTCHaber .com YouTube programında ele aldı.
Kurucusu Yasin Oral’ın da konuk olarak katıldığı programda Türkiye’de büyük bir potansiyelin olduğunun altı çizilerek kripto paralara olan ilginin her geçen gün arttığı dile getirildi. Kripto paraların geride bıraktığımız yılın Mart ayından bu yana büyüyerek 2.2 trilyon dolar değerini aşan bir piyasa haline geldiğini belirten İsmail Hakkı Polat, kripto para kullanıcılarının sayısının dünyada 100 milyonu, Türkiye’de ise en az bir kere kripto para alım satımı yapan kişi sayısının 6 milyonu aştığına dikkat çekti.
Her ay kripto para ve blok zincir teknolojisine dair önemli haberlerin ve ön görülerin paylaşıldığı Kripto Veteran buluşmalarının on üçüncüsü BTC Haber platformunda gerçekleştirildi. Kripto para dünyasının önemli isimlerinden Cemil Şinasi Türün, Erkan Öz ve İsmail Hakkı Polat, BTC Haber YouTube canlı yayınında izleyicilerin yorumlarını da dile getirerek kullanıcı deneyimleri, güvenlik sistemleri, işlem hacimleri ve regülasyonlara dair merak edilen soruları Türkiye’nin önde gelen borsa platformlarından Paribu Kurucusu Yasin Oral’a yönlendirdi. Her geçen gün rekor işlem hacimlerine ulaşıldığının altının çizildiği programda, Yasin Oral değişimin çok büyük olduğunu vurgulayarak “Geçen sene bu zamanlar ile kıyasladığımızda 40 – 50milyon dolara seviniyorduk ancak artık 1 milyar doları normal karşılar olduk. Değişim çok büyük, tabii dünyada da aynı şekilde. Coinbase’in rakamlarını takip ederseniz, üye artışını rahatlıkla görebilirsiniz. Bu, bize daha önce karşılaşmadığımız bir yük getiriyor. Türkiye’de de normalin üzerinde bir ilgi var. Paribu olarak çok ciddi hacimleri geride bıraktık. Sürekli geliştirme yapıyoruz ancak daha fazlası geliyor. Biz de daha fazlasını yapmak üzere çalışıyoruz.” dedi.
Programda piyasa verilerinin hareketlendiği ve işlem hacimlerinin yükseldiği sırada borsalarda meydana gelen sistem hatalarına yönelik sorular yöneltildi. Yasin Oral sistem kilitlenmelerinin tamamen yoğunluk üzerine gerçekleştiğini savunarak her geçen gün sistem geliştirmeleri üzerine çalışmalar yapıldığını vurguladı. Gelişen blok zinciri teknolojisiyle birlikte yükselen kripto para sektöründe girişimcilerin ve teknik donanıma sahip insanların ekosisteme dahil edilmesine ve eğitimlerin önemine dikkat çekildi. “İçerde çok iyi yazılımcılar var ancak hareket eden, çalışan bir sistemin üzerinde test yapmak için vaktimiz yok. Eskiden hafta sonları çok rahat olurdu. Sabah 5 ila 7arası çok sakinlerdi işlemler. Geliştirmeleri o zaman yapardık ancak ne 5’i ne7’si kaldı şimdi. Evet problem var ama kalıcı problemler değil. Bankalar da problemlerin bir kısmını aşabilmek için geliştirmeler yapıyor. Yılların bankasının öngöremediğini benim öngörmem zaten mümkün değil. Param geçmedi problemleri çoğunlukla buradan kaynaklanıyor. Kısaca bu problemler kalıcı değil, yükün bir anlık göğüslenmesinden kaynaklanıyor. Eskiden kilitlendiğimiz yoğunluklar şimdi normal yoğunluğumuz haline geldi ve sistem tıkır tıkır işliyor. Çok kısa süre içerisinde çok daha fazlasını karşılayabiliyor olacağız.” dedi.
Regülasyonlarla ilgili de soruların yöneltildiği programda, Oral; “Bu sene bazı çizgilerin çizileceğini düşünüyorum. Detaylı yazılmış çizilmiş bir şeyin gelme ihtimalinin düşük olduğunu düşünüyorum. Vergi konuşulması gereken en son şey. Akışkan bir ekosistemden bahsediyoruz. Vergi her zaman alınır. Hacimlerden vergi veriyoruz. Aynı paranın sirkülesi söz konusu olduğu için devlet açısından çok büyük bir kayıp yok. Regülasyonun yatırımcıları ve bizi incitmeyecek şekilde ilerlediğine inanıyorum çünkü buradan görünen o. Akış, irtibatlarımız ve temaslarımızın neticesi bize bunu gösteriyor” dedi.
Bir cevap yazın